Pentru români, nu există masă de sărbătoare pe care să nu fie așezat, la loc de cinste, și un cozonac.
Meniu intertitluri:
Cu nucă sau cu rahat, cu cacao și scorțișoară, cu stafide sau simplu, cozonacul este de departe în topul bunătăților tradiționale de Crăciun sau de Paște. Unii renunță la sarmale pentru că nu le place carnea tocată, alții preferă puiul în locul cărnii de porc și porcul în locul mielului, dar cozonacul este întotdeauna nelipsit.
Dar ce faci dacă vrei să pui pe masa de Sărbători un cozonac proaspăt scos de la cuptor și nu vrei să cumperi unul din comerț, dar nici nu ai încercat vreodată să faci măcar o pâine în propria bucătărie?
E simplu: alegi calea de mijloc: faci cozonac de casă, fără frământare. Rețeta este ușoară, aluatul este gata în scurt timp, umplutura o alegi după propriile gusturi și, pe lângă aroma delicioasă, vei avea bucuria de a pregăti cu mâinile tale unul dintre cele mai îndrăgite produse de patiserie.
Avantajele și dezavantajele cozonacului fără frământare
Principalul avantaj al cozonacului fără frământare este faptul că e simplu de preparat. E cea mai bună alternativă pentru persoanele care vor să-și prepare singure cozonacul de Crăciun, fără să mai apeleze la produsele de patiserie cumpărate. Nu toată lumea preferă să-și frământe aluatul: unii nu se pricep, alții nu vor să depună prea mult efort și cei mai mulți nu au suficient timp pentru asta.
Și așa am ajuns la al doilea mare avantaj al rețetelor de cozonac fără frământare: economisesc timp. Asta nu înseamnă însă că poți băga tava cu cozonac la cuptor în zece minute. Dospitul durează mult mai mult timp, dar asta îți permite să faci alte lucruri prin casă sau prin bucătărie, până când aluatul a crescut suficient ca să-l poți așeza în tăvi și să-l dai la cuptor.
Pe de altă parte, principalul dezavantaj al cozonacului fără frământare este perioada lungă de dospire - câteva ore cel puțin -, dar nu toate rețetele cer acest lucru. În plus, aluatul trebuie lăsat de pe o zi pe alta la frigider, pentru a permite glutenului și celorlalte ingrediente să se întrepătrundă.
Echipament și ustensile de bucătărie necesare
Nu este nevoie de aparatură specială pentru cozonaci, însă trebuie să ai câteva lucruri esențiale, care îți vor ușura cu mult munca. Am stabilit de la bun început că nu vei avea de frământat, dar ingredientele pentru cozonac trebuie omogenizate, așa că ar fi bine să ai un mixer în casă - mai ales că nu o să-l folosești doar pentru cozonac. Iată ce alte ustensile mai trebuie să se regăsească pe blatul tău de lucru:
- cântar de bucătărie
- bol pentru amestecare
- tăvi pentru cozonac
- pensulă de bucătărie (pentru a unge cozonacul)
- făcăleț sau rolă pentru aluat
Rețetă de cozonac fără frământare, cu nucă și rahat
Cele mai bune rețete de cozonac de casă folosesc aproape întotdeauna aceleași ingrediente, cu mici diferențe de gramaj, în funcție de preferințele fiecăruia. Iată cum se prepară un cozonac clasic cu rahat și nucă:
Ingrediente pentru 2 cozonaci
Pentru aluat:
- 1 kg făină - poți folosi făină tip 000 sau făină specială pentru cozonac
- 600 ml lapte
- 200 g zahăr
- 200 g unt
- 14 g drojdie uscată
- 6 gălbenușuri
- coajă de lămâie dată pe răzătoare
- vanilie - un baton sau o fiolă de esență
- puțină sare - câteva grame, cât poți lua cu vârful degetelor din solniță
Pentru umplutura:
Umplutura cozonacului ține de gusturile fiecăruia, așa că la acest capitol nu există o rețetă standard. Poți folosi orice, de la cacao până la fructe confiate, dar pentru rețeta aceasta vom folosi ingrediente clasice:
- 10-12 bucăți de rahat, tăiate în cubulețe mai mici
- 400 g nucă mărunțită
- 150 g zahăr pudră
- 40 g cacao
Mod de preparare
Înainte să te apuci de cozonaci, trebuie să știi că vei avea nevoie de aproximativ o jumătate de oră pentru prepararea aluatului, la care se vor adăuga în jur de 2-3 ore de dospit și alte 12 ore în care aluatul va trebui să stea la frigider. Dacă stai prost cu timpul, poți pregăti aluatul într-o seară și îl poți băga la cuptor a doua zi, după ce te întorci de la lucru. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi:
Pasul 1 - Drojdia se lasă la dizolvat 5-7 minute în laptele călduț. Într-un bol încăpător, amestecă zahărul cu trei gălbenușuri, untul topit, sarea și coaja de lămâie. Atenție! Untul topit trebuie să se răcească binișor înainte de a fi folosit.
Pasul 2 - În amestecul obținut adaugă laptele în care ai dizolvat drojdia și făina. Poți folosi o lingură pentru a obține un amestec omogen, dar o soluție mai rapidă și care te va scuti de munca în plus este să utilizezi un mixer. Odată ce compoziția devine omogenă, toarn-o într-un bol larg, uns în prelabil cu ulei.
Pasul 3 - Bolul se acoperă cu celofan sau folie de bucătărie și se lasă apoi la temperatura camerei timp de aproximativ o oră sau o oră și jumătate, pentru ca aluatul să dospească.
Pasul 4 - Odată ce aluatul și-a dublat volumul, poți pune bolul în frigider, unde va rămâne cel puțin 12 ore. Acest pas este necesar pentru ca glutenul din făină să se dizolve și să se amestece cu celelalte ingrediente. Aceasta este, de fapt, etapa care înlocuiește frământarea și de aceea este nevoie de atât timp de așteptare.
Pasul 5 - În timp ce aluatul „își trage sufletul” la frigider, ai vreme suficientă să pregătești și umplutura pentru cozonac. În funcție de gusturi și de preferințe, poți opta pentru cacao, scorțișoară, rahat, stafide și nuci, toate împreună sau separat. Amestecă ingredientele preferate într-un bol.
Pasul 6 - După ce au trecut cele 12 ore, aluatul poate fi scos de la frigider și pregătit pentru turnarea în forme. Înainte de toate, trebuie să-l împarți în patru bucăți egale, pe care le vei întinde cu ajutorul făcălețului, până când obții patru foi de aluat, de dimensiuni aproximativ pătrate.
Pasul 7 - Împarte și umplutura în patru cantități aproximativ egale și toarnă-le pe aluat, ca și cum ai pune dulceață pe o clătită. Aluatul trebuie apoi rulat și împletit, pentru a obține doi cozonaci mari și frumoși. Aceștia se așază apoi în tava de copt unsă bine cu ulei și tapetată cu făină.
Pasul 8 - Cele două tăvi se lasă pentru încă o oră la temperatura camerei, înainte de a se da la cuptor. Pentru a obține rezultate cât mai bune, e indicat să ungi cozonacii cu un ou bătut și să presari pe ei zahăr vanilinat. Tăvile se introduc în cuptorul preîncălzit la temperatura de 180 de grade Celsius. Dacă ai unul electric, setează-l pe Ventilator și Încălzire de jos.
Pasul 9 - Cozonacii se lasă la cuptor aproximativ 40 de minute, dar poți seta timpul și în funcție de cât de eficient este cuptorul tău. E bine să ai un cronometru în apropiere, ca să nu uiți cât timp a trecut de când ai băgat tăvile la cuptor. După prima jumătate de oră, folosește o scobitoare ca să testezi aluatul și scoate tăvile de la cuptor atunci când cozonacul s-a rumenit bine.
La final, trebuie să mai știi un lucru: nu te grăbi să tai cozonacul imediat ce l-ai scos din cuptor, cât încă este fierbinte. Lasă-l câteva minute la temperatura camerei, să se mai răcească. Așa îi vei simți toate aromele și va fi și mai ușor de feliat.
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: